04.02.2021
RAM/DDR
Saksan demokraattinen kans.. ei kun, tietokoneen keskusmuisti (Random Access Memory), toimii suoraan em. prosessorin apuna. Tietokoneen käytönaikainen työmuisti, josta yleensä ilmoitetaan lähinnä koko eli kapasiteetti. Lempinimensä ’muisti’ johdosta sotkeentuu hyvinkin usein kansankielessä tallennustilan kanssa, mutta tosiaankin näillä kahdella on täysin eri tehtävä, joten eroavaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota.
Mitä muistin määrään tulee, nykypäivänä 4 GB on ehdoton minimitaso, 8GB takaa sujuvan peruskäytön, 16GB riittää jo useammankin ohjelman samanaikaiseen käyttöön, eikä 32GB ole liioiteltua vaativammassa käytössä. Tätäkin suuremmat määrät ovat tuttu näky pyöritellessä vaikkapa useampia virtuaalikoneita tai suoritettaessa vaativaa kuvan-/videonkäsittelyä. Keskusmuistin määrää pystyy yleensä lisäämään jälkikäteen, joskin umpirakenteiset tai pelkästään juotetun keskusmuistin omaavat koneet tuovat tähän poikkeuksen.
Kapasiteetin ohella on hyvä kiinnittää huomiota keskusmuistin nopeuteen. Tämän päivän koneista löytyy DDR4-muistia, joiden nopeudet alkavat 1866 MHz:sta yltäen yli 4000 MHz:n nopeuksiin. Riippuen hieman prosessorista ja emolevystä, 3200 MHz on tänä päivänä vaativampaan käyttöön miniminopeus. Megahertsimäärän lisäksi keskusmuistin nopeudesta kertoo myös latenssilukema (merkitty yleensä C, tai CL sekä numero), esim. CL16. Vaikka muistin nopeus olisi näennäisesti korkea 3200 MHz, se voi kätkeä taakseen vaikkapa todella hitaan CL22-latenssin. Ammattitaitoinen tietokonemyyjä osaa varmistaa tämänkin asian.
26.08.2020
Monesti pöytäkone hankitaan juurikin pelikäyttöä varten. Tänään avaamme hieman, mitä tällainen pelikapistus sitten pitääkään sisällään ja miten semmoinen rakennetaan.
Lue artikkeli19.02.2021
Sarjan neljäs osa tarjoaa tiedonjanoisille selonteon tallennustilasta, siitä toisesta 'muistista', johon nimensä mukaisesti kaikki koneessa oleva tieto tallennetaan.
Lue artikkeli02.10.2020
Näyttö, tuo tuijotetuin osa tietokonetta on monella käyttäjällä ns. ”pakollinen paha” ja kivitalon kokoisten neliskanttisten kuvaputkivermeiden poistuttua markkinoilta harjaantumattoman käyttäjän valintakriteerinä toimiikin useimmiten näytön tuumakoko ja luonnollisesti hinta. Kyllähän näilläkin kriteereillä sen YouTuben saa näkymään, mutta tämän kirjoituksen tarkoituksena on avata mihin kaikkeen Sinun kannattaa huomiosi kiinnittää saadaksesi parhaan mahdollisen käyttökokemuksen laitteestasi.
Lue artikkeli