Aukioloajat
Olemme avoinna
ma-pe 08:00-18:00
la 10:00-14:00
Käyntiosoite
Kirkkokatu 6 ,
80110 Joensuu

G502 - pelihiirien aatelia

06.08.2020

"Loistava, paras hiiri mitä olen koskaan käyttänyt, täydellinen"

 

Kun puhutaan oheislaitteista, on valmistajana toimiva Logitech varmasti yksi tunnetuimmista. Sen valikoimasta löytyvä G502 taas vastaavasti on yksi suosituimmista, kenties jopa suosituin pelikäyttöön tarkoitettu hiiri.

Monet käyttäjät vertaavatkin kyseistä hiirtä jopa lähes ikoniseen asemaan nousseeseen MX-mallistoon, joka käytännössä käynnisti ensisijaisesti pelikäyttöön tarkoitettujen hiirien julkaisun. Mainittavaa on, että myös MX-mallisto on Logitechin julkaisema.

Itse olen ollut G502:n käyttäjä alkaen ensimmäisen Proteus Core version julkaisusta saakka, eli aina vuodesta 2014 alkaen. Hiiri itsessään ei Core, Spectrum, HERO ja Lightspeed mallien välillä ole juurikaan muuttunut, vaan muun muassa muoto ja perusominaisuudet ovat pysyneet samana alusta saakka. Erot mallien välillä löydät listattuna kirjoituksen lopusta.

Mitä laite pitää sisällään?

Laitteen muotoilu on hyvin futuristisen näköinen ja eroaakin ns. markettihiirestä hyvin voimakkaasti ja onkin selkeä merkki siitä, että kyseessä on ensisijaisesti pelikäyttöön tarkoitettu laite.  Tämä ei kuitenkaan sulje pois esimerkiksi työkäyttöä, jossa laite on myös omimmillaan johtuen kattavista ominaisuuksista.

Hiirestä löytyy huimat 11 ohjelmoitavaa painiketta joiden määritystä voi hallinnoida tietokoneelle asennettavalla Logitechin G Hub-ohjelmistolla, joten hiiren voi yksilöidä hyvinkin tarkasti käyttötarkoitusta varten. Asetukset on mahdollista tallentaa omiin profiileihin, esimerkiksi toinen peli- ja toinen työkäyttöä varten. Hiiri tukee myös vanhempaa Logitech Gaming Software-ohjelmistoa, pois lukien langaton Lightspeed malli, joka ainakin omien käyttökokemusteni mukaan on hieman selkeämpi, mutta jonkin verran karsitumpi.

Erilaiset asetukset eivät kuitenkaan jää pelkästään tähän: Laitteen DPI on vapaasti säädettävissä ja siihen voi ohjelmoida maksimissaan 5 lennosta vaihdettavaa esiasetusta. Omasta mielestäni kuitenkin paras ominaisuus ei suoraan ole silmällä nähtävissä, mutta hiiren sensori on mahdollista säätää käytetyn alustan mukaan. Omissa testeissäni säätö toimii niin perinteisellä hiirimatolla, puupöydällä ja paperilla. Koska laite on suunniteltu pelaajille, löytyy siitä myös säädettävä RGB-valaistus. Hiiren rullasta löytyy niin sanottu ”Free Scroll” ominaisuus joka on erillisen painikkeen takana ja vapauttaa hiiren rullan pyörimään portaattomasti. Työkäytössä olen huomannut tämän olevan erittäin hyvä ominaisuus, varsinkin pitkiä Excel- tai Word-tiedostoja käsiteltäessä. Hiirestä löytyy myös erilliset säädettävät painot, joilla esimerkiksi painopistettä saa säädettyä omien mieltymystensä mukaisesti.
 

Kenelle ja mihin käyttöön hiirtä sitten suosittelen?

Käytännössä mitään selkeää yksittäistä käyttötarkoitusta on lähes mahdoton antaa, sillä hiirtä on miellyttävä käyttää niin peli-, työ- ja arkikäytössä. Parhaimmillaan se kuitenkin selkeästi on pelatessa, sensori on tarkka ja pysyy perässä myös nopeissa liikkeissä erittäin hyvin.

Erot mallien välillä:

- Core, poistunut myynnistä. Muutoin samat ominaisuudet kuin muissakin, mutta vanhemmalla sensorilla ja ilman säädettävää valaistusta.
- Spectrum, edelleen saatavilla. Ensimmäinen malli jossa mukana säädettävä RGB-valaistus. Ei merkittävää eroa myöskään sensorin osalta edelliseen.
- HERO, uusin langallinen vaihtoehto, mukana samat tutut ominaisuudet kuin aiemmissa malleissa, kuitenkin täydennettynä Logitechin uusimmalla HERO-sensorilla.
- Lightspeed, kauan odotettu ja viimein vuonna 2019 julkaistu langaton malli. Lightspeed juontaa juurensa Logitechin ”Lightspeed” tekniikasta, joka käyttää hyväkseen langatonta latausta. Laitetta on mahdollista käyttää erikseen hankittavalla hiirimatolla, joka toimii yhtäaikaisesti latausalustana. Mahdollista käyttää myös ilman tätä.
 

Luonnollisesti tämä loistotuote löytyy myöskin Tikofixin valikoimista käypään 79€ hintaan ja pääset varaamaan  omasi TÄÄLTÄ


Lisää luettavaa

Termit tutuksi osa 5 - liitännät

05.03.2021

Tietokonetta hankkiessa yksi käytettävyyden kannalta erittäin tärkeä asia on liitännät. Onko koneeseen tarkoitus liittää ulkoista näyttöä, näppäimistöä tai useita erilaisia härveleitä? Availlaanpas hieman yleisimpien liitäntöjen hyödyistä ja ominaisuuksista.

Lue artikkeli

Termit tutuksi osa 1 - mikä on prosessori?

26.01.2021

Laitteiden hankintaa ja olemassa olevien laitteiden päivittämistä mutkistaa monestikin tietotekninen sanaviidakko tyyliin CPU, DDR, RAM, GPU, NVMe ja äkkiähän siinä menee niin pieni kuin isompikin ihminen pyörälle päästään. Seuraavien viikkojen aikana toimituksemme tarkoitus on avata tätä mystistä terminologiaa ja kertoa näiden lyhenteiden ja osien käyttötarkoitukset ihan kansankielellä. Ensimmäisessä jaksossa hypätään suoraan altaan syvään päähän ja tutustutaan prosessorin, tuon tietokoneen sydämen merkitykseen.

Lue artikkeli

Vanhan tietokoneen elvytys

02.12.2020

Alkaako vanha tietokone tuntua jo hieman turhan hitaalta tai vaivaiselta? Uuden tietokoneen ostaminenhan on yleensä se helpoin oikotie onneen, mutta monesti parempi valinta niin kukkaron kuin ekologisuudenkin kannalta on luonnollisesti katsastaa, olisiko vanhan koneen fiksaus kuitenkin se fiksumpi tapa.

Lue artikkeli